obrázek obrázek obrázek

pátek 13. dubna 2018

Peníze a ceny

Britský peněžní systém je poněkud komplikovaný a zároveň nelze s přesností převést hodnotu např. tehdejší jedné pence na dnešní. Jisté věci vždy stojí více než jiné a tento poměr se s ubíhajícími lety mění natolik, že zpětně nelze dopočítat hodnoty. Můžeme se ovšem (pouze přibližně) řídit průměrnými výdělky vyšší, střední a nižší třídy.

Roční příjem velmi bohatého gentlemana se mohl vyšplhat až k £30,000. Aristokrati nepracovali, jejích příjmy plynuly ze zděděných pozemků a investic. Velkoobchodníci a bankéři si mohli za rok přijít až na £10,000.

Typická střední třída a zaměstnání jako doktoři, právníci nebo úředníci vydělávali za rok £300-800, ovšem u nich už se vyskytují i příjmy měsíční. Nižší střední třída (ředitelé škol, novináři, vlastníci obchodů) už byli placeni spíše měsíčně. Jejich roční výdělek činil £150-300.

Šikovní řemeslníci už spadají k nižší třídě, která byla vyplácena jednou za týden nebo denně. Mohli vydělat (ročně) £75-100. Námořníci a domácí služebnictvo za svou práci získali £40-75. Dělníci a řadoví vojáci jen £25. Jedna denní směna měla obvykle 14 hodin a pracovaly i děti (ovšem za pouhý desetinásobek platu dospělého). Hůře byly samozřejmě placené i ženy.


 
  • Čtvrtpence (= 1/4 pence)
  • Půlpence (= 1/2 pence)
  • Pence
  • Šestipence (= 6 pencí)
  • Šilink (= 12 pencí)
  • Florin (= 2 šilinky)
  • Půlkoruna (= 2 šilinky a 6 pencí)
  • Koruna (= 5 šilinků, stříbro)
  • Libra (znak £; = 20 šilinků nebo 240 pencí)
  • Sovereign (neboli postaru 'guinea' – zlatá mince s hodnotou 21 šilinků, měna bohatých gentlemanů)
Užívá se více názvů (př. třípence, čtyřpence = groš). Mince od liber k pencím jsou stříbrné, pence a nižší hodnoty obvykle měděné.


Připomínají spíše šeky, podepsané poukázky na určitou sumu, vůči které vám banka vydala hotovost. Objevují se v hodnotách £1, £2 a £5, což byla kvůli snadnému padělání nejnižší hodnota.



Ve viktoriánské době je například chléb velmi levný (ceny jídla se pohybují ve čtvrt- a půlpencích), stejně jako knihy (6-12 pencí). U sebe člověk málokdy nosí víc než několik šilinků, spíše méně. Ceny lístku do vlaku třetí třídy se pohybují v pencích. Menší zbraně (revolvery) stojí kolem £5, puška však už i £20-60.

Slušný pronájem na týden stojí asi 6 šilinků, ovšem ve West Endu v bohatších podmínkách se lze vyšplhat i na guineu a víc za týden. V šilincích počítejte i s výdaji za oblečení (ovšem kabáty a samozřejmě jakékoli podobné zboží už v librách).

Služby lehkých dam stojí různě podle podmínek: V chudších čtvrtích dáte za krátkodobé rozptýlení asi šilink, 'luxusnější' kurtizány coby společnice bohatších patronů vyjdou i na desítky liber. Pouličních prostitutek je v této době opravdu hodně.

Žádné komentáře:

Okomentovat