obrázek obrázek obrázek

pondělí 9. dubna 2018

Hlavní postavy v ději


 
Obsazena

Svůdná, impozantní kráska plná nekonečného počtu tajemství, jejichž hávem se halí od hlavy až k patě. Nikdo o ní nemůže říct, že ji zná dobře, dokonce i sama Vanessa o sobě čas od času pochybuje, zmítaná obavami o vlastní duševní zdraví. Dokáže být velice pozorná, bystrým okem hodnotí každého, s kým přijde do styku. Sama se nazývá jasnovidkou, či spíše věštkyní, jejíž nejcennějšími dary je vykládání budoucnosti pomocí tarotových karet. Zajímá se o okultní vědy a nadpřirozeno, což v době, kdy vládne světu rozvoj technologií a průmyslový pokrok, bývá oblíbeným tématem hlavně ve vyšší společnosti, kde se s lehkostí oduševnělé a hlavně vzdělané ženy pohybuje. Stala se vyhledávanou společnicí, udržuje konverzaci svěží a zdvořilou, avšak nikdo by se neměl nechat zmást. I ona umí vytáhnout drápky a ponořit se do vod škádlení. I tragédie. Před svými přáteli a známými tají vše o svém problému s vnitřními démony, kostlivci ve skříni a všemi možnými druhy strachů. Pro tuto mladou ženu není žádné zlo nereálným. Snad to je i důvodem, proč se nevrhá po hlavě do vztahů.


 
Obsazen

Narozený jako Ethan Lawrence Talbot je americký ostrostřelec utíkající před svou velmi pestrou minulostí do staré dobré Anglie. Jako pohledný muž se až příliš snadno zaplétá se ženami, které v jeho příchodu vidí dobrodružství a změnu. Několikrát se po příjezdu do Londýna zapletl s místní prostitutkou Bronou, což se ukázalo jako počátek velmi krkolomného a vášnivého vztahu. Na druhou stranu by lhal, kdyby tvrdil, že ho neváží city ani k překrásné Vanesse Ives, s níž se střetnul. Od pohledu je jasné, že se nikde dlouho neusazuje a Londýn by pro něj měl být jen další ze zastávek na cestě plné útěku a skrývání se před úřady. Jen málokdo by přišel na to, že krom dezertérství se za vším ukrývá též jedno z jeho nejtemnějších tajemství. Ethan se řadí mezi Lupus Dei neboli vlky boží, lidově označené za vlkodlaky. Bojí se odhalení, neboť někde uvnitř tuší, že jeho vlkodlačí stránka je prakticky nezvladatelná. Aniž by to o sobě věděl, jeho posláním je chránit Vanessu, kterou má udržet na straně dobra, než bude zlákána Luciferovými svody.


 
Obsazen

Pro některé šílený vědátor posedlý otázkou života a smrti, pro jiné zázračný lékař. Victor je definován jako hádanka bez řešení, alespoň toho v běžném slova smyslu. Mladý vědec byl od svých dětských let fascinován mysteriózní představou oživení těla včetně nehmotného pohonu, tedy duše. Hlavně poté, co mu zemřeli pes a matka. Sám se na své náklady pouští do výzkumů, díky nimž přivedl na svět dva ze svých výtvorů: Protea, jedno z mrtvých těl uskladněných v jeho laboratoři, a Prvorozeného, stvoření sešité z různých částí popravených vrahů a jiných kriminálníků. Zjišťuje, že jejich učení je až pozoruhodně rychlé, ovšem ze svého objevu se netěší příliš dlouho - jak se ukáže, Prvorozený, neboli Caliban, pod jehož jménem vystupuje, žárlí na 'lidštějšího' vzkříšeného a záhy jej zavraždí. Sám pak prosí Victora, aby mu vytvořil nevěstu. Victor je emočně poněkud opožděný, působí na lidi kolem sebe jako nedospělý chlapec. Někteří do něj nevkládají důvěru a nebojí se mu připomenout jeho mírnou neobratnost ve společnosti, čímž v duchu trpí.


 
Volná
 
Mladá irská přistěhovalkyně z Bealfastu, která odešla od brutálního snoubence, jež jí bil noc co noc, za lepším životem. Nikdo se s ní nemazlil a tak není divu, že nepůsobí na první pohled jako malé ušlápnuté děvče, spíše naopak si jde drze za svým. Cílevědomá povaha se jí nedá upřít, na druhou stranu si nemaluje šťastnou budoucnost a bere život takový, jaký je - s tím dobrým i špatným. Jedním z jejích temných tajemství, které skrývá, je smrt její dcery. Tento hřích si Brona nikdy neodpustila a nese si jej dnem i nocí. V Londýně se uchytila jakožto prostitutka v jednom z hostinců přiléhajících k přístavu. Užívá si život a ráda by v podobném tempu pokračovala, nebýt vážného onemocnění v podobě tuberkulózy, která jí sužuje už několik měsíců v řadě a každým týdnem se její zdravotní stav horší. I přes tento fakt nadále prodává své tělo, vydělává si na živobytí prostitucí či případným modelingem u Doriana Greye. Za svou osudovou lásku považuje Ethana, který se jí snaží dopomoct k lepšímu životu, ale patrně je to ona, kdo si uvědomuje bezútěšný konec blížící se čím dál víc.

 
Obsazen
 
Pohádkově bohatý mladý gentleman se znepokojivě krásnou a mladistvou vizáží, která krade dívkám, ženám, dokonce i některým mužům dech. Jeho postojem se stala bezohledná nenucenost, vše je pro něj pouze hrou a jakousi šarádou, v níž se vyžívá. Užívá si přepychu, extravagance a výzev, které ještě nestačil překonat. Ty ho udržují v pohybu, neboť co z celé duše nenávidí, je nuda, stereotyp a pravidla, která nemůže porušovat. Dosáhl výjimečné úrovně znalostí díky svým cestám za poznáním, nadále však hledá cokoliv, co ho obohatí o nové zkušenosti a zajistí mu rozptýlení v jinak netečném životě. Velmi rád riskuje a dokazuje ostatním, že se mu nemůže nic stát, miluje šokování - čím větší, tím lepší. Zdá se však, že navzdory svým tvrzením hledá sám sebe, což ho znepokojuje a raději se tváří nad věcí. Nikdo nemá ani zdání, že svou duši uvěznil malicherným přáním v obraze, který si střeží před očima ostatních, díky čemuž nestárne, zatímco do jeho portrétu se vtiskne každá špatnost.

 
Obsazen

Uznávaný lékař ve vyšší vrstvě, ač se specializuje v nemocnici především na mentálně postižené jedince. Sám měl už v mládí velmi těžký problém s osobností, jakým si 'vnitřním zvířetem' či 'bestií', jak nazývá toho, koho zadržuje v cele svého těla. Dříve se pokoušel nalézt lék k potlačení tohoto vnitřního šílenství, které započalo už ve školních letech, kdy se stával terčem útoků starších spolužáků pro svou odlišnost, především v rámci uzavřené povahy. Později se mu jej podařilo nalézt, avšak namísto naprostého potlačení došlo k pravému opaku, kdy jej vypustil na svět. 'Pan Hyde', jak se sám nazývá (po otcově větvi), se dá charakterizovat jako krutá bytost bez špetky lítosti, která umí pouze ničit a nezná slitování s nikým, kdo se mu postaví do cesty. Vypouštěn je pouze za noci, nikdy ne za světla. Henry patří mezi nejbližší přátele doktora Frankesteina a spolu s ním objevuje taje mezi životem a smrtí.

 
Volný

Též známý jako Stvoření nebo Prvorozený, jak sám sebe často označuje, se stal prvním výtvorem svého 'otce', doktora Frankensteina. Muž, který byl přenesen zpoza opony smrti, sešit z částí popravených kriminálních živlů, vrahů a zlodějů. Sám o sobě je považován za vyvrhela, neboť mu přijde, že nikam nepatří. Zjizvenou tváří odrazuje své okolí, valná většina se bojí pohlédnout mu do očí a Caliban tak zažívá krutost lidského světa. Dost se zaobírá filozofickými otázkami o duši, kterou jakožto jedinou považuje za své vlastnictví, svůj majetek, jedinou věc, která mu náleží, ač i o tom si mnohdy nese pochybnosti. Nebrání se krutým činům, zvláště v přítomnosti svého stvořitele, zatímco mezi ostatními lidmi působí plaše a bojácně ze studu, co na něj budou říkat. Jen málokdy poznal citlivou reakci vedenou láskou nebo milosrdenstvím. Po Victorovi žádá, aby mu stvořil ženu, s níž bude moci žít, svou nevěstu.

 
Volná

Krásná a mladistvá dcera Evelyn Poole, též známé jako Madam Kali, která pořádá spirituální seance, je jednou z těch, které praktikují temné umění a to ve velmi vysoké míře. Na první pohled se zdá, že je plně ovládána svou matkou, která se dříve prezentovala jako kněžka jednoho z Covenů. Bývala zneužívána jako velmi nebezpečná, smrtící zbraň v touze nalézt Vanessu Ives a přivést ji Luciferovi k ovládnutí světa pod dotekem temnoty. Později se však ukázalo, že jejich vztah je mnohem komplikovanější. Radovala se z hrůzy své matky a nakonec orchestrovala její konečný zánik, neboť jí unavovalo věčné poslouchání nesmyslných příkazů z hrdla někoho, kdo se nakonec vyjevil jako slabý vůdce i protivník. Hecate se považuje za důstojného nástupce a projevuje velkou důvěru ve své vlastní schopnosti, s nimiž není radno si zahrávat. Projevuje se apaticky vůči utrpení ostatních, ba naopak si užívá smrt druhých včetně vlastních sester, které považuje za sokyně v cestě vzhůru. 

Žádné komentáře:

Okomentovat